Investeer in de creatieve industrie

Met de oproep van de creatieve industrie aan het nieuwe kabinet om de digitale transitie in Nederland een impuls te geven komt er zicht op meer mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen in Nederland. In de brief stellen de schrijvers dat de apparaten uit Azië komen, de software uit Silicon Valley, maar de creativiteit en de toepassing start in Nederland. Er is inderdaad heel veel creativiteit in Nederland.

Tech first

Helaas lukt het niet altijd om de creatieve ideeën ook uit te voeren. Sommige ideeën vertrekken vanuit de techniek. Als je als start-up over die techniek beschikt, dan kan je snel tot een resultaat komen. Maar soms vertrekt een idee vanuit de propositie. Als je dan niet over de techniek beschikt is de volgende stap een stuk lastiger. Daar spelen de stimulerende programma’s als Renew the Book en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en MediaMatters een belangrijke rol. Mooi als de overheid daar flink aan gaat bijdragen.

Het is een interessante line-up van bedrijven die de brief hebben ondertekend. Hoewel ik nog een aantal grote uitgeverijen mis ben ik ervan overtuigd dat zij dit initiatief zeker zullen ondersteunen. De NUV is zich in elk geval bewust van de noodzaak te innoveren, is gebleken.

Ook zie ik zeker veel kansen voor de verbinding met het onderwijs. Toegang tot grote hoeveelheden content is één, maar hoe maak je je keuzes, wat is goed en waarvan weet je niet of het goed is? Wat is journalistiek en wat is branded? Mediabeoordeling, het wordt een geheel nieuw vak dat al vanaf de basisschool opgenomen zou moeten worden in het lessenpakket. Dat is een direct gevolg van de digitale transitie en biedt dus ook in het onderwijs weer kansen.

Open data

Een wat onderbelichte mogelijkheid ligt er volgens mij in het ontsluiten van open data. Overheid investeert ook in collectieve databases als cultureel erfgoed. Gemeenten verzamelen massa’s aan data. Dat maakt data storytelling mogelijk en de uitdaging ligt er om die open data op een aantrekkelijke manier zichtbaar te maken voor het grote publiek. Interessante dingen gebeuren er in New York op dat gebied. Ben Wellington van I Quant NY is daar een mooi voorbeeld van. Ontwikkelingen als izi.TRAVEL bieden daar nu al in Nederland prachtige mogelijkheden.

Conclusie: een mooi initiatief van de creatieve industrie een handreiking voor komende kabinet om vaart te maken met innovatie. Het schept werkgelegenheid en is goed voor Nederland als land dat bekend staat als voorloper in ontwikkelingen. Ondertekenen dus graag, op www.digitalcreativityfirst.nl.

Digital creativity first